Een punctie volgt, is dit zonder risico?


Na de mamaografie en volgt de punctie
Hoewel het rapport (dat ik naderhand in handen kreeg) van de radioloog over de mammografie en echo vermeldde dat met 95% zekerheid al vaststond dat mijn tumor maligne (kwaadaardig) was, was het toch eerst nodig nog een punctie te nemen van de tumor. Zo werd mij althans verteld door de radioloog in opleiding.

Ik maakte dan ook niets vermoedend een volgende afspraak want ik wilde het natuurlijk zeker weten. Men maakt tenslotte ook fouten en ik hoopte dan ook op een foute diagnose…

De punctie
Een week later kon ik terecht en verdween er tot 3 keer toe dwars door mijn borst en tumor een punctienaald met een diameter van 6 mm -wat achteraf gezien reusachtig is- om een ‘hapje’ weefsel weg te halen voor nader onderzoek. De holle naald werd geschoten en tegelijkertijd gedraaid, zodat er als het ware weefsel in de holle naald verdwijnt. Terwijl ik mij dit zo lag voort te stellen realiseerde ik mij ook dat de naald het volgende pad volgde:

Via gezond weefsel door de tumor, dan weer in gezond weefsel en dezelfde weg weer terug… Bij de derde klap kwam de naald op mijn borstbeen terecht en ik realiseerde mij dat daar doorbloed spierweefsel zit en lymfeklieren…

Ik stelde meteen de vraag aan dezelfde radioloog in opleiding: De naald schiet door en neemt dan toch ook weefsel mee uit de tumor? En als je de naald terugtrekt wat er aan zit aan cellen komt dan toch ook in het gebied terecht wat voor de tumor zit? Ik raakte een beetje van streek. Sorry, maar ben je niet bang voor uitzaaiingen op deze manier?

De arts in opleiding probeerde mij gerust te stellen, dat was geen risico zei hij en dit was een normale procedure.  Ik gaf het niet al teveel aandacht, want ik had zoveel al aan mijn hoofd, maar het zat me niet lekker en hoe langer ik er over nadacht hoe minder ik begreep waarom een punctie nodig is.

De uitslag
Enkele dagen later krijgen we de uitslag. We moeten daarvoor naar het ziekehuis komen en mijn man en ik lopen samen naar wachtkamer. We hebben over niets anders gepraat de afgelopen dagen, maar totdat je het zeker weet, weet je eigenlijk niets en probeer je jezelf en je omgeving niet onnodig van streek te maken. Het punctie onderzoek moest dus uitsluitsel geven. De chirug van de mammapoli ging zitten en viel meteen met de deur in huis. “Ik moet u helaas mededelen dat u kanker heeft.” Hij kwam meteen ter zake en vertelde mij dat hij verwachtte dat het met een simpele operatie op te lossen zou zijn. Chemo of bestraling zouden wellicht helemaal niet nodig zijn.

Ik hoorde alleen nog dat hij mijn operatie niet zou kunnen doen, vanwege vakantie en zijn collega dokter van Overbeeke het zou gaan overnemen. Dat was een wat andere man dan hij, zei hij nog, patienten vonden hem wat moeizamer communiceren, maar hij zou zijn vrouw ook door dr. van Overbeeke laten opereren mocht het nodig zijn. Bij het afsprakenbureau konden we een afspraak gaan maken voor de operatie, dat moest maar zo snel mogelijk gebeuren…

Veel later blijkt dat de punctie kankercellen heeft losgemaakt die naar mijn lymfeklieren zijn gegaan. Je zou dus verwachtten dat mijn lymfeklieren ook hadden moeten worden verwijderd. Dat gebeurt echter niet. Ik zal je later uitleggen waarom dit niet gebeurt, godzijdank uiteraard, maar de beslissingen die de artsen nemen blijken verre van logisch.

Eerst vertel ik je over de operatie…lees hier verder

15 reacties op ‘Een punctie volgt, is dit zonder risico?

 1. Ik ben er van overtuigd dat na mijn biopsie, wat ik een vreselijke ervaring vond, mijn tumor van graad I naar graad II is gegaan en waardoor er ook cellen naar mijn poortwachter zijn gegaan. Een biopt nemen is in alle opzichten een trauma.

  1. Eens! Ik zou het nooit meer doen met alles wat ik nu weet is het gevaarlijk, maar ook totaal onnodig. Haal de knobbel er preventief uit en ga dan onderzoeken, wat het is, waarom kan dat niet? Want hoe dan ook je bent beter af zonder tumor dan met!

 2. Schreef al eerder in mei over mijn twijfels en angsten. Ben 20 sept. geopereerd (borsbesparende operatie) en verwijdering van lymklieren links.Ben bezig mijn krachten terug te vinden, mar dat gaat heel langzaam. Vorige week werd me medegedeeld dat uit het pathalogisch onderzoek blijkt dat rechts (waar een paar kleine tumoren verwijderd zijn) nog meer tumoren zitten die door de PETscan niet gezien zijn en mijn borsten dus alsnog geamputeerd moet worden.De uitleg van chirug en gyneacolge (die behandeld mij en geen onocoloog)is heel verschillend. De een praat over het snijvlak en de ander over kleine tumoren die zweevend zijn. Ik ben zeer wantrouwend en angstig, want hoe kunnen ze dat zien zonder onderzoek.Mijn angst uit zich vooral in mijn bloeddruk in het ziekenhuis kwam die niet onder de 170 en bij controle (na anderhalf uur wachten !!) moest ik met 200 op 100 naar urgentie.Help please.

 3. Heb dezelfde angst na 2 mamografies en biopsie diagnose K borst moet met spoed geamputeerd worden.Na de biopsie voel ik me iedere dag al slechter.Natuurlijk gaan er’vuile’ cellen mee met de naald.Zou het liefste helemaal niets laten doen en gewoon mijn tijd ‘uitzitten’ Vrouwen die een jaar lang door een hel gaan door de behandeling sterven vaak toch nog naar een paar jaar. Wat is wijsheid?

 4. Ik begrijp de reacties bij een dergelijk onderzoek. Ik heb in het verleden maar ook nog deze week diverse punties gehad en met een negatieve resultaat (agrassieve vorm) Maar mijn vraag hoe zou een pataloog annatoom de soort kanker en behandeling kunnen vaststellen anders dan via een punctie?

  1. De vraag is natuurlijk of je er wel wat aan hebt dat er een diagnose wordt gesteld? Hoe zeker moet je weten wat het is? Als je al weet dat je klachten hebt die tot kanaker zouden kunnen leidne, ben je niet juist dan precies op tijd om je leven aan te passen zodat het zich juist NIET verder ontwikkelt?
   Ik weet het dan is je volgende vraga wat moet ik dan doen om zeker te weten dat ik het NIET krijg… ja dat kan ik nog niet bewijzen maar zal ik snel een blog over schrijven.

 5. Ik moet nog weer in de MRI en dan willen ze uitzaaiingen aan de lever weghalen MN fam. Begrijpt niet dat ik een andere oplossing wil zoeken. Maar ik weet gewoon niet wat ik moet doen

  1. Hai Lidy,
   Wat je ook overweegt of doet, laat het altijd je eigen keus zijn. Een beter advies kan ik je niet geven. En als je nog niet weet wat je moet doen, doe je gewoon niks totdat je helemaal achter je beslissing staat. Hoe je het ook went of keert uiteindelijk moeten we met onszelf in het reine komen. Geen spijt hebben en tevreden zijn met alles wat we bereikt hebben of niet bereikt hebben in ons leven. Alleen dan kun je vrede hebben met alle wat je overkomt. Ik heb altijd een beeld voor me van een ouder wijze vrouw, die tevreden is met alles om haar heen. Als ik haar voorstel dat ze sterft dan zien ik haar met een glimlach wegglijden. Die vrouw wil ik zijn, als het mijn tijd is, en ik heb geen idee wanneer dat komt! Maar ik probeer de rust die ik mij voorstel nu al te vinden. Dat wens ik jou ook toe Lidy, vrede met jouw keuzes.
   Liefs Linda

 6. In het ziekenhuis heb ik dezelfde vraag gesteld en ze zeiden dat dit niet kan gebeuren door een punctie of biopt ! Wel dus ? Maar dan kunnen tijdens een operatie toch ook cellen ontsnappen en uitzaaien ?

  1. Beste A,
   Natuurlijk kunnen kankercellen ook losraken door de operatie en niet alleen door het biopt. Opereren heeft dus altijd een risico dat er door de ingreep juist uitzaaiingen ontstaan. Temeer omdat doro de verdoving je immuunsysteem ook wordt platgelegd en in sommige gevallen tot 6 maanden nodig heeft om weer te herstellen. Ingrijpen in het menselijk lichaam is dus nooit zonder risico en moet naar mijn idee daarom ook niet te lichtzinnig over worden gedacht.
   Liefs Linda

   1. Beste linda, ik word hier bang van. Donderdag word ik geopereerd met dus het risico dat er uitzaaiingen kunnen ontstaan, volgens jou. Heb ik een andere optie?lieve groet, Aukje

   2. Beste Aukje,
    je hebt de optie om niet bang te zijn en 100% achter je beslissing te staan. Dat is in alle gevallen het beste dat je voor jezelf kunt doen. Programmeer je lichaam dat het de cellen die losraken door de operatie gewoon zal afvangen en opruimen, zoals het eigenlijk altijd hoort te doen en vertel jezelf dat je je lichaam helpt om van de grote klomp af te komen en daarom een operatie nuttig en goed vind. Heb vertrouwen in je lichaam dat het weet wat het moet doen en jou in leven wil houden! Heel veel sterkte. Liefs Linda

 7. In dit geval voel ik veel herkenning. Met een schietpistool werden er 3 biopten genomen. Ruim 2 weken later bleek bij het verwijderen an 3 poortwachtersklieren dat er in eentje een micrometastase zat. We hebben toen gevraagd om dit mogelijk ook een gevolg kon zijn van de manier waarop de biopten werden genomen. Dat kon niet geheel worden uitgesloten.
  Ondertussen zat ik met een dilemma extra: wel/niet radicaal verwijderen van alle okselklieren. Na het maken van een “mammaprint” waaruit bleek dat er een laag risiciprofiel was heb ik besloten dit NIET te laten doen.

  lees meer over mammaprint:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/3519201/2013/10/01/Genentest-voorspelt-nut-chemokuur-bij-borstkanker.dhtml#.Uk6hDtsoLhU.facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s