Ik wil weten wat kanker is!


Vragen aan de kankerspecialist: bezoek aan de oncoloog

Ik was niet vooringenomen over medici of de behandeling van kanker. Ik ging er vanuit dat mensen die dagelijks bezig zijn mensen te genezen er alles aan doen omdat doel te bereiken. Zij waren in mijn ogen in de eerste plaats professionals, mensen die hun vak verstaan. Ik ging er dan ook vanuit dat zij net als ik dat doe in mijn vak, voortdurend op zoek zouden zijn naar nieuwe kennis en dat ik als ik vragen had over kanker, de oncoloog de aangewezen persoon was om deze vragen aan te stellen.

Ik had mijn vragen opgespaard en bezocht de oncoloog Dr. Roodenburg in het ziekenhuis in Baarn. Toen het hem duidelijk werd dat ik meer dan 3 vragen had over kanker, haalde hij scherp naar mij uit en zei: “Als ik dat allemaal moet gaan vertellen dan ben ik nog wel drie uur bezig en ik zit hier niet om college te geven”.

Ik was perplex! Ik was nog geen 5 minuten binnen en was in de veronderstelling dat ik op zijn minst de laatste update van hem zou ontvangen over wat kanker nu precies is. Ik ging er vanuit dat hij meer zou moeten weten dan wij simpele zielen in de krant of op het internet zouden kunnen vinden. Mijn vragen dreven hem duidelijk in het nauw. Zijn reactie had op mij echter ook een enorme impact. Voor het eerst in maanden raakte ik mijn balans kwijt, ik werd boos, maar tegelijkertijd was ik volledig de kluts kwijt over zijn afwijzende houding. Het was niet alleen wat hij zei, maar zijn hele lichaamshouding verried een soort ingehouden minachting tegenover iedereen die deze koning niet de leiding liet in het gesprek.

Ik was zo confuus dat ik me met een briefje, waarop stond wat de samenstelling van mijn chemokuur zou zijn, -dat wil je natuurlijk ook precies weten- de deur uit liet sturen. Eenmaal op de gang keek ik mijn man aan en kon eerst geen woord uitbrengen. Dit gevoel had ik nog nooit eerder in mijn leven gevoeld!

Wat was er gebeurt? Mijn brein haalde alle details van het gesprek nog een keer naar boven. Wat had me zo van mijn stuk gebracht daarbinnen? De tranen kwamen vanzelf. Ik wist wat het was, ik voelde me gereduceerd tot een object! Ik was geen mens, geen patiënt, niet eens een kankergeval! Ik was voor deze man een zak met geld! Ik was voor hem een declaratie die hem sneller dichterbij zijn derde huis of boot of wat dan ook zouden brengen.

Mijn vragen waren niet beantwoord en ik zou van deze ‘specialist’ geen antwoord meer hoeven te verwachten. Waar moest ik dan terecht?

-wordt vervolgd-

Ik ben nog bezig met het aanvullen van deze blog! Elke dag hoop ik een stukje te kunnen schrijven! Neem een abonnement op deze blog (linker kolom aanmelden) of volg mij via facebook, dan houd ik je op de hoogte wanneer ik nieuwe berichten heb geplaatst!

16 reacties op ‘Ik wil weten wat kanker is!

 1. Ook ik maakte deze houding mee van een arts in D. Ik heb toen een second opinion aangevraagd in AVL Amsterdam. Daar nemen ze alle tijd voor al mijn vragen. Een beter ziekenhuis kan ik me niet wensen. Ik word hier momenteel behandeld voor borstkanker. Ik lees je blog met belangstelling en schrijf zelf een blog op kanker.nl. Het blijkt voor mij een fijne manier om door deze tijd te komen.

  Een hartelijke groet,

  Aurinka

  1. Beste Aurinka,
   Wat fijn dat je gehoord wordt in het AVL en fijn dat ik je met mijn blog kan ondersteunen. Het is en blijft een schokkende ervaring. Hoe je er ook mee omgaat mijn advies is voor iedereen, verdiep je in je ziekte en stel vragen. Durf alles te vragen omdat je jezelf simpelweg op nummer 1 plaatst! En kies alleen dat wat 200% goed voelt, voor jou en niemand anders. En als je nog mixed feelings hebt wacht dan gewoon nog even met beslissen tot jouw hart spreekt. X

 2. 1). Natrium Bicarbonate (or Sodium Bicarbonate), 1 teaspoon in a glass water a day
  2). MMS / Jim Humble protocolls
  3). The Soursop\Graviola wondertree
  4). DMSO, 2 teaspoons in a glass water a day
  Note: door toevoeging van DMSO wordt de effectiviteit van 1-2-3 1000x beter.

 3. Mijn gynaecoloog vertelde me, dat mijn baarmoederhalskanker te wijten was aan een teveel aan mannen. Daarop schreef ik hem een beleefde brief, dat ik zo’n behandeling niet tolereerde. Zijn wraak was zijn enorme factuur van zo’n 1000 euro uit eigen zak te betalen! Mijn huisdokter was woedend. Ik zou terug hetzeflde doen.

 4. Je verhaal over de oncoloog en je emotionele reactie van binnen, zijn zo herkenbaar. Dankjewel dat je het zo mooi hebt opgeschreven. Jose van Doorn

 5. Gelukkig heeft mijn vriendin een hele lieve arts die zelfs zondags de tijd neemt om haar te woord te staan. Ik ben voor een samenwerking van regulier en alternatief……het is beide niet zaligmakend.
  Ik ben ook gezegend mer een dijk van een huisarts en een hele goede internist. het is jammer dat tegenwoordig alleen maar negatief wordt gepraat over artsen.
  ik ben blij dat ze er zijn….en ja er zitten schoften tussen…..zowel tussen de reguliere en de alternatieve.

 6. Reinout, ik heb me wat verdiept in de germaanse geneeskunde, maar zijn er geen mensen die hier een soort van cursus in geven? ik vind het vrij ingewikkeld ook na een lezing kwam ik er niet achter en nog steeds heb ik het niet in de vingers…terwijl ik erg geinteresseerd ben in deze materie.

  1. @monique : je beschrijft één van de problemen van de GNM; ze wordt door de buitenwereld niet écht begrepen en o.a. daardoor ook belachelijk gemaakt.

   Als je het eenmaal doorhebt, is het vrij simpel. Je mag je altijd langs komen voor een verdere uitleg en een inkijk in de zeer omvangrijke en nauwkeurige documentatie van oorzaak en gevolg van ziekte(-symptomen) die door Dr. Hamer is gemaakt.

   Namens Henriëtte,
   Hartelijke groet,
   Eric van der Laan

 7. Ook ik heb mij helemaal verdiept in de Germaanse geneeskunde en daar verschillende lezingen, studiedagen/workshops ed gevolgd.
  Heb mijn eigen geval van ductale(melkgangen) borstkanker daardoor ook kunnen begrijpen. Had 2 jaar voor diagnose een trekkend gevoel in mijn re-borst. Onderzoek gaf aan dat de melkgangen wat waren verwijd. Later zat op die plek de betreffende tumor… Klopt dus met de inzichten van GNM (celafname van melkgangepitheel later gevolgt door celtoename)
  Heb zelf nu ook geen angst meer, begrijp nu waardoor de kanker is ontstaan.
  Reinout gaf al aan waar de informatie over de GNM te vinden is. Het kan veel inzichten en begrip opleveren en de angst wegnemen. gnm-nl.be. Daar staan ook veel ervaringsverhalen van mensen.

 8. Linda,
  Ik weet dat reguliere bloedverdunners de opname van vitamine k mogelijk kunnen beinvloeden en mogelijk kanker en botontkaling kunnen veroorzaken.. Zijn er Kunnun er orthomoleculaire bloedverdunners in de handel en zo ja welke en kunnen deze ook stolsels oplossen.

  1. Dit is echt grote onzin. Bloedverdunners veroorzaken absoluut geen kanker. Schrijf geen onzin op, want op deze manier maak je mensen bang die dit lezen en niet goed op de hoogte zijn van het gebruik van bloedverdunners!

 9. Beste Linda,
  Op de vraag wat kanker is, kan men geen eenduidig antwoord geven, omdat vele, soms heel verschillende processen met deze term worden aangeduid. In het geval van borstkanker kan het gaan om twee verschillende zaken: 1. groei van de melkklieren 2. ulceratie van het oppervlakte-epitheel van de melkgangen.
  Borstkanker en borstkanker zijn er dus twee.
  Al enige tijd interesseer ik me voor, en bestudeer ik de Germaanse geneeskunde. Deze bestaat in feite uit 5 wetmatigheden, volgens welke elke aandoening of ziekte ontstaat, verloopt en ook geneest.
  Kent men deze materie, die iedereen zelf kan begrijpen, dan is geen enkele ziekte, ook kanker niet, nog een bedreiging om bang voor te zijn. (Wel een om serieus te nemen uiteraard!) Men weet dan precies wat er met hem/haar aan de hand is, en kan ook uitvinden waarom. Dan kan men ook zeer gerichte vragen aan de arts stellen, en kan men zeer gericht beslissen wat wel en wat niet te (laten) doen.
  Het begrip eye-opener is wel een understatement!
  informatie op de website gnm-nl.be

 10. Ik heb ook met dr,Roodenburg te maken gehad toen ik opgenomen was, maar had toch een heel andere indruk van hem.
  Dat hij alleen aan zijn geld denkt daar geloof ik niets van.
  Dat er soms te weinig tijd is voor gesprekken wel.
  Mijn oncologe een collega van dr. Roodenburg probeert zoveel mogelijk je vragen te beantwoorden, en alles is bespreekbaar

  Mieke

  1. Dat hij alleen aan zijn geld denkt daar geloof ik niets van.
   Dat er soms te weinig tijd is voor gesprekken wel.

   bedenk het maxime:
   Tijd = geld

   Een arts waar ik eens (voor het eerst) op consult kwam vroeg me naar de “voorgeschiedenis”
   Toen ik wilde uitleggen dat ik het vroeger al eens had gehad, en onder welke omstandigheden, onderbrak hij mij en zei: ik bedoel hoe je verzekerd bent………..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s