Stress en kanker..wat is de connectie?


Alle onverklaarbare ziekten waren ooit psychosomatisch, je had iets tussen de oren. Niet een boodschap die mensen gemakkelijk kunnen accepteren. Het heeft al snel de bijklank van ‘aanstellerij’. Toch  komt steeds vaker naar voren dat chronische stress en trauma, processen in het lichaam triggeren die dusdanig ontregelend zijn, dat zij het lichaam ziek kunnen maken.

Enkele artikelen over stress en ziekte:

 • In dit artikel wordt bijvoorbeeld de link tussen stress en de onbegrepen ziekte fibromyalgie gelegd.
 • En in dit artikel over chronische pijnen legt men het verband met een overprikkeld zenuwstelsel en chronische (hoofd)pijnen.
 • En ook in dit artikel over ME wordt het verband gelegd met stress. Namelijk men constateert dat de hypothalamus onvoldoende cortison produceert om de bijnieren aan te sporen tot de productie van cortisol. De bijnieren zijn namelijk uitgeput geraakt na langdurige blootstelling aan stress. Supplementeren van cortison is geen optie volgens de onderzoekers omdat dan de bijnieren helemaal ophouden met het produceren van cortisol.

En hoe zit het dan met stress en kanker?

Ik heb hier op mijn blog al vaker geschreven over de door mij veronderstelde relatie van stress en kanker. In de afgelopen 7 jaar heb ik echter nooit daarvoor het overtuigende “bewijs” kunnen vinden en bleef ik ook heen en weer geslingerd worden tussen lichamelijk oorzaken als;

 • ondervoeding ( te weinig vitaminen en mineralen, te weinig essentiële vetten, etc…)
 • overvoeding (te veel van alles wat “verkeerd” is en giftig is)
 • erfelijke oorzaken ( slechts 5% van de kankers heeft een aanwijsbare erfelijke component…)

en pech…

Hoe onbevredigend! Je wilt toch weten wat er gebeurt als je pech hebt? Het is gewoon een makkelijk antwoord gebruikt door mensen die een onbegrepen proces willen maskeren. Tenzij er iets anders mee wordt bedoelt en dat zou dan alleen kunnen gaan om de psychische component.

stress vrouwJe hebt misschien al je hele leven pech? Je wordt als laatste gekozen bij het kiezen van het voetbal team. Je wordt uitgeloot voor je studie medicijnen en wat nu? Je mist net die bus en komt te laat voor je sollicitatie gesprek. Je kinderen kun je niet op tijd van de crèche halen vanwege die eindeloze files! Je batterij van je telefoon is leeg en je hebt de oplader niet bij je. Oh ja en laten we de actualiteit niet vergeten! Je raakt je baan kwijt, je hypotheek staat onder water en je spaarrekening is leeg. Getver,denk je het overkomt mij wel vaak zeg! Je gaat piekeren, slaapt slecht, wordt kribbig, gaat meer alcohol drinken of taart eten. Levert deze “pech” niet gewoon simpelweg heel veel stress op? En is dat niet hoe het leven van heel veel mensen er tegenwoordig uitziet?

Wat gebeurt er met stress in je lijf?

In confrontatie met een tijger zorgt het sympathisch zenuwstelsel bijna onmiddellijk voor de ‘vecht- of vluchtreactie‘, die ons lichaam klaarstoomt voor actie. Onze spieren spannen zich aan en onze bloeddruk en hartslag gaan omhoog, waardoor je je hart voelt bonzen in je borstkas. De pupillen verwijden zich. Het bloed wordt onttrokken aan onze organen en naar de spieren gestuurd.

De spijsvertering gaat op een laag pitje (wat het ‘vlinders in de buik’-gevoel veroorzaakt). We beginnen te zweten, zodat het lichaam na explosieve actie weer afkoelt. Het systeem is zo afgesteld dat het liever te vaak afgaat dan één keer te weinig: we schrikken ons liever tien keer het leplazarus van een tuinslang in het gras dan dat we één keer te laks reageren op een echte slang.

Na enkele minuten treedt een tweede systeem in werking. De hypofyse, een kliertje onder in ons brein ter grootte van een erwt, geeft onze bijnieren de opdracht cortisol te produceren. Hoewel cortisol als stresshormoon een slechte naam heeft, is het wel degelijk nuttig. Het laat de bloedsuikerspiegel stijgen en de stofwisseling een tandje bijzetten. Daardoor komt er meer energie vrij om met de stressvolle situatie om te gaan.

Hier kun je meer lezen over wat stress met je doet.

De bijnieren en alvleesklier als regulator van celopbouw en celafbraak 

Mike Donkers heeft een fantastisch e-book geschreven over de werking van de bijnieren en daarin lezen we bijvoorbeeld dat de bijnieren in balans gehouden worden met de alvleesklier. Ik neem het stuk over kanker hier even integraal over met dank aan Mike:

 Er bestaat geen enkele kankerpatiënt met een stabiele bloedsuikerspiegel. Melvin Page legde het verband al tussen de bloedsuikerspiegel, diabetes en kanker. Uit zijn boek Your Body Is Your Best Doctor! (1972):

We hebben gemerkt dat die gevallen van kanker die wij hebben gezien bijna onveranderd overactieve anabole hormoonorganen hadden. Ongeveer 95 procent daarvan had een overactieve anterieure hypofyse en abnormaal hoge bloedsuikerniveaus. Het is welbekend dat kanker en diabetes veelal ziektes zijn die met elkaar verband houden. We kunnen ons geen enkel geval van kanker herinneren met een correct bloedsuikergehalte, terwijl in de meeste niet-kankergevallen dit simpelweg verkregen kan worden door middel van alleen al een suikervrij eetpatroon.

Wat Page hier zegt, is dat hij steevast twee verschijnselen tegenkwam bij kankerpatiënten: teveel anabole hormoonactiviteit en een te hoge bloedsuikerspiegel. Hij trekt terecht de vergelijking met diabetes omdat diezelfde twee verschijnselen ook bij diabeten worden waargenomen. Zoals gezegd is het evenwicht tussen een anabool (opbouwend) hormoon als insuline en een catabool (afbrekend) hormoon als cortisol zeer belangrijk voor de juiste verhouding tussen celopbouw en celafbraak. Het gaat dus om de juiste insuline-cortisolbalans, het juiste samenspel tussen insuline en cortisol, tussen de alvleesklier en de bijnieren.

Bij een teveel aan cortisol, dat onvoldoende wordt afgeremd door insuline, vindt er celafbraak plaats. Andersom vindt er bij een teveel aan insuline, dat onvoldoende geremd wordt door cortisol, teveel celopbouw plaats. En wat is nou de definitie van kanker? Ongeremde celvorming. Bijnieruitputting ligt dus aan de basis van zowel diabetes als kanker. Cortisol remt niet alleen het immuunsysteem maar ook de celopbouwende werking van insuline. Een overschot aan insuline is bewezen kankerverwekkend. Bij diabetes type 2 is de alvleesklier verantwoordelijk voor een overproductie ervan en bij diabetes type 1 moet de patiënt dit noodzakelijk inspuiten, waardoor het probleem op termijn niet verholpen wordt maar verergert en er bovendien een risico op kanker ontstaat.

De Duitser Otto Warburg ontdekte al in 1924 dat kanker zich voedt met suiker. Melvin Page zit dus helemaal goed als hij vaststelt dat anabole overactiviteit en teveel suiker in het bloed in zowel diabetes- als kankerpatiënten gevonden wordt. De relatie met het bloedsuikerverlagende afbraakhormoon cortisol als remmende factor is snel gelegd. Als Warburg al op dit spoor zat in 1924 en Melvin Page dit schrijft in een boek uit 1972, waarom hebben we nog steeds zulke primitieve symptoom’behandelingen’ van deze twee alsmaar meer voorkomende ziektes? Waarom wordt dit niet effectiever aangepakt met hormonen en voeding zoals Melvin Page deed?

De adrenaline factor bij kanker
schema_psycho_oncology_2015-10-30_1633Een iets andere benadering die ook weer verband houdt met de bijnieren wordt mooi uitgelegd in bijgevoegd schema. Adrenaline vervult een cruciale stap in de energie huishouding van de cel. Dit schema heb ik ontleen van de  site alternative-cancer-care.com. Waar ook zeer uitgebreid wordt ingegaan op de oorzaak en de behandeling van kanker. Echt een aanrader om verder te lezen!

Wanneer adrenaline gehaltes door stress hoog zijn, wordt er door het lichaam extra glucose (suiker) vrijgemaakt. De alvleesklier stopt met de aanmaak van insuline en de spieren en lever gaan over tot de productie van glucose uit glycogeen. Dit leidt vervolgens tot de omzetting van glucose naar pyruvaat wat nodig is voor de Kreb cyclus om ATP (celenergie) te maken. Zie hiervoor filmpjes op deze blog over de werking van de cel. 

Wanneer er echter geen adrenaline meer voldoende aanwezig is door uitputting van de bijnier, stopt feitelijk de energie productie in de cel door het ontbreken van voldoende pyruvaat! En er dus geen brandstof meer gemaakt kan worden op de gebruikelijke wijze, stapt de cel over op het gistingsproces om uit suiker (glucose) energie te halen.

Adrenaline onderdrukt de aanmaak van insuline . Heb je door veel stress uiteindelijk een gebrek aan adrenaline dan ontstaat er een overproductie aan insuline en dus ook suikerbehoefte. Het lichaam herstelt dus als vanzelf weer de balans! wil je meer lezen over suikers en adrenaline? Lees dan hier verder.

Het probleem is dat deze oplossing bedoelt als tijdelijk oplossing en niet permanent. Wat was de oorzaak van het probleem dus? Ja inderdaad stress!

Het intelligente lichaam

Het lichaam zorgt er dus op zijn eigen wijze voor dat we niet doodgaan aan onze fantomen! Maar creëert netjes cellen die de overmaat aan suikers opruimen, eerst klein en onzichtbaar voor het oog. Maar als we niet ophouden met dat gestress in de vorm van een tumor.

Ik vat het geheel nog even samen:

 1. Stress zorgt voor een extra productie aan cortisol en adrenaline; beiden zorgen er voor dat we in stress situatie snel en adequaat kunnen reageren.
 2. Cortisol regelt normaliter in het lichaam de celafbraak; insuline zorgt voor de celopbouw
 3. Als de adrenaline gehaltes hoog zijn maakt het lichaam extra suikers vrij die met behulp van adrenaline kunnen worden omgezet in pyruvaat. Dit is de eerste stap in de energieproductie van de cel, zonder pyruvaat kan de cel geen energie aanmaken.
 4. Adrenaline onderdrukt de aanmaak van insuline. Insuline zorgt er namelijk voor dat een teveel aan suikers in het bloed opgeslagen wordt in de vetcellen. (daarom word je van stress dik!) En in situaties van stress wil je juist veel suikers omzetten naar pyruvaat en dus ATP!
 5. Chronische stress leidt uiteindelijk tot een onderproductie van adrenaline en cortisol! Het lichaam is in de stress situatie, maar kan dit niet meer adequaat reguleren!
 6. Er ontstaat een overmaat aan insuline en dus suikerbehoefte, maar er is geen adrenaline meer om de omzetting naar pyruvaat te maken! De cel gaat daarom over op suikerverbranding en “ontspoort”. Wat inhoud dat in de mitochondriën het DNA van de bacteriële vorm wordt geactiveerd en de cel een eigen programma gaat lopen los van het lichaam.

In mijn volgende blog ga ik dieper in op de mogelijkheden om stress te elimineren!

 

Advertentie

11 gedachten over “Stress en kanker..wat is de connectie?

 1. Hi Linda,

  Eigenlijk “ken” ik je al sinds 2010 toen bij mij ook kanker werd geconstateerd. Vanaf dat moment en gedurende mijn behandelingen heb ik je blog meerdere keren bezocht. Net als jij ben ik techneut en net als jij neem ik geen genoegen met de standaard kanker aanpak. Ook ik heb me enorm veel verdiept in mijn ziekte en de mogelijk achterliggende oorzaken.

  Gisteren las is het interview met je in het blad Uitzicht. Wel grappig want in het vorige nummer was ik zelf het onderwerp van discussie. Na het lezen van het interview met jou wil ik je alsnog even zeggen dat ik je enorm respecteer. Ik kan me ook wel vinden in een mogelijk verband dat je in jouw geval legt met de placenta cellen, bizar dat een hematoloog hier geen verder onderzoek aan wil of kan verbinden. Zelf word ik ook dagelijks geconfronteerd met de tekortkomingen van ons huidige “zorg” systeem.

  Toen ik nog maar kort kanker had was jij één van mijn voorbeelden en dat ben je natuurlijk nog steeds. Ik wens je veel geluk, kracht en licht.
  Nog even een hele down to earth tip voor een zuurstofkick gecombineerd met een effectieve drainage van je lymfsysteem: een mini-trampoline, eventueel kan je ik je wel een goeie aanbevelen.

  Hartelijke groet,
  Herbert

 2. Beste Linda, Ik bezoek nu voor het eerst je blog, ik vind hem helemaal geweldig, helemaal te gek dat je de moeite neemt om al deze informatie te delen, ben vanaf nu een trouwe lezer. Ben het helemaal met je eens dat stress, angst negativiteit heel erg slecht is, en erg belangrijk om onder controle te krijgen, maar das niet makkelijk in deze samenleving. En soms word je al met stress geboren zoals ik , waarschijnlijk doordat mijn moeder me bij me geboorte heeft weg moeten doen. Niet dat ik daar nu mee zit, maar denk dat het in me onderbewustzijn zit, en de stress, angst en kwaadheid van me moeder heb meegekregen, zoals ik ooit eens Bruce Lipton heb horen zeggen, een kind slaat tot zijn 6de alles op in zijn onderbewustzijn, net als een computer. Ik denk dat meditatie een goede oplossing is voor de meeste stress etc, voor mij echter wel moeilijk, ik kan niet eens stil zitten laat staan 20 min 3 x per dag mediteren, ik kijk momenteel naar de Roy Masters meditatie, ik heb been link van een vriend van mij gekregen wie Roy Masters persoonlijk kan en hier ligt Roy Masters precies uit hoe zijn meditatie werkt en wat voor effect het heeft. Bij mij werkt deze vorm van meditatie daarom kan ik hem ook wel aanraden: https://soundcloud.com/robertchiangmai/sets/be-still-and-know-by-roy-1

  Ik ben op je site terecht gekomen omdat ik binnenkort MMS ga gebruiken en opzoek was naar een goed adresje, Ik ben mijzelf al een jaar of 10 aan het repareren van overmatig gebruik van drugs en junkfood, heb nu alleen nog last van klein beetje schimmel en ropeworms (www.ropeworm.com) wat de verozaker is van mijn autoimuum ziekte. Ik heb het echter goed onder controle en hoef zodoende gelukkig geen ontstekings- remmers te slikken, maar ik moet er helemaal vanaf dus we gaan gewoon door met oorlogvoeren. Wat ik tot nu toe geleerd heb is dat het geen zin heeft om alleen maar MMS, of bv Hydrogen Peroxide, Terpentine, Ozon Therapie etc etc te doen. De key is bij de wortel aanpakken en dat is in eerste instantie voor te zorgen dat er geen troep, parasieten schimmels etens resten etc meer in je bloed baan komt, door middel van eerst eens je lekke darm aan te pakken. Ik ga daarvoor binnenkort het gaps diet volgen, wat in mijn opinie het beste dieet voor darm reparatie op korte termijn, en je hoeft het niet voor de rest van je leven te doen, gewoon tot je darm weer ok is, dan nog even de parasieten en schimmeltjes doden en klaar is kees.

  Ik heb misschien nog wat interessante items voor je waar je een blog over kunt schrijven, al deze items zijn onderdeel van mijn eigen regiem, mocht je er all eens aandacht aan hebben besteed stuur mij dan aub even de links van deze post’s.

  Waar ik bij zweer is het volgende: Wietolie, Coffee Enemas, Hydrogen Peroxide, Infra rood sauna (zelfgemaakt 200 euro bij de gamma) Gaps Diet

  Vriendelijke Groetjes Corretje

  1. Dank je Corretje! een infrarood sauna is zeker geen gek idee! Het Gap dieet lees ik in de gauwigheid maar is niet echt anti-kanker… Extra zuurstof via waterstof peroxide is een goede toevoeging denk ik, die ik neem via MMS. Dat is nog wat sterker!
   Kijk eens of dr. Bradley Nelson iets voor je is, hij heft emotionele blokkades op met behulp van het onderbewustzijn en van magnetisme dat heb ik bestudeerd en al wat van toegepast! http://www.drbradleynelson.com/videos/emotion-code-example/

   1. Hi Linda, om even terug te komen op het GAPS dieet, het is in zoverre anti kanker dat het je darm want herstelt, zodoende komt er geen troep en parasieten meer in je bloed . Anders heeft het volgens mij weinig zin om te ontzuren.
    Ik heb bijvoorbeeld last van ropeworms, als zovele van ons, en die poepen gewoon lekker in je bloed, zodra je ophoud met bv MMS, Hydrogen Peroxide of ozon, word je toch wee verzuurd, omdat het probleem niet bij de wortel aanpakt., http://www.ropeworms.com. Even een tippie, ropeworms haten coffee enemas.
    Ben nu aan het kijken naar dr Bradley Nelson, zeker interessant, bedankt voor de tip, de mini trampolines waar herbert het in zijn post over heeft zijn inderdaad heel goed voor reiniging van het lymfesysteem ( een bedrijf in zandvoort importeert het merk Belikon, zijn het beste, kun je op je gewicht bestellen), het zorgt er ook voor dat je veel steviger op je benen staat. Daarom kun je kleine Yhaise boksertjes van 60 kilo nooit omgooien, die oefenen hele dag op een tractor band, zelfde princiepen.
    Ik ga in april met MMS beginnen, laat je wel weten wat ik er van vind, een hele fijne dag verder, Groetjes Corretje

 3. ★ AMERIKAANSE OVERHEID GEEFT EINDELIJK TOE – THC & CBD DODEN KANKERCELLEN !!! ★Onderstaande informatiepagina van de Amerikaanse overheid legt ook uit hoe kankercellen bij muizen werden gedood door blootstelling aan cannabis. Verschillende wetenschappelijke studies toonden dit in het verleden al aan, maar dit jaar besloot de Amerikaanse overheid haar publicaties te herzien. Nu valt op de website te lezen dat cannabis hersentumoren doet krimpen door kankercellen te doden.
  LINK: http://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/cannabis-pdq/#link/_13
  ~
  Hier is een lijst met betrouwbare verkopers
  https://www.facebook.com/notes/health-groep-kanker-university/-leveranciers-waar-kan-je-wietolie-thc-olie-cbd-olie-kopen-/1471158349869167
  ~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s