Steun Huisarts van der Linden!


Om dat het zo’n ontzettend belangrijke publieke zaak is stuur ik intergraal de nieuwsbrief door over de rechtszaak tegen Huisarts van der Linde, die door de RIVM is gedaagd, omdat hij de werkzaamheid van de griepprik openlijk wil bespreken. De aanleiding hiertoe zijn een tweetal wetenschappelijks studies die stellen dat de werkzaamheid van de griepprik minimaal is.

Als je ook vindt dat het wetenschappelijk debat op deze manier wordt gefrustreerd en dat hiermee de vrijheid van meningsuiting ernstig wordt geschaad teken dan de petitie hier online petitie

Nieuwsbrief 5 van stichting Steun Huisarts in Proces

23 februari 2012

Beste geïnteresseerden in stichting Steun Huisarts in Proces,

U heeft zich via www.steunhuisartsinproces.nl aangemeld voor de nieuwsbrief van de stichting Steun Huisarts in Proces. In deze nieuwsbrief:

– Petitie: 5100 mensen hebben ondertekend (plus 1000 zonder bevestiging)
– Steunfonds: Er is totaal 53.704 eruo gestort op rekening steunfonds
– Zembla won de Pfizer Persprijs 2011 en maakt de 5000 euro prijzengeld over naar ons steunfonds
– Rechtszaak: Nog geen beslissing van de rechtbank over volgende stap

Petitie

Afgelopen zondag is de 5000ste ondertekening geregistreerd onder de online petitie waarin we minister Edith Schippers oproepen de dagvaarding tegen Hans van der Linde in te trekken en het debat over de griepprik te voeren waar dat thuishoort: in de samenleving. Dat is een enorme respons en voor Hans van der Linde een hartverwarmende opsteker. De petitie blijft voorlopig nog open. Maar…

… we missen 1000 ondertekeningen!

Veel ondertekenaars vergeten de bevestigingsmail te beantwoorden die ze automatisch toegestuurd krijgen na ondertekening. Daardoor wordt hun ondertekening niet geregistreerd. Naar schatting 1000 ondertekeningen zijn niet onder de petitie gekomen omdat de bevestigingsmail niet werd beantwoord.

Lezers die de petitie hebben ondertekend, maar de bevestigingsmails niet hebben beantwoord, roepen wij op dit alsnog te doen. Als u dit niet meer weet, kunt u voor de zekerheid uw e-mailadres invoeren op de helppagina van petities.nl bij ‘ondertekening wijzigen’: http://petities.nl/help/algemeen. U ontvangt dan opnieuw de link (check ook uw SPAM box); klik op deze link om te bevestigen.

Wij hebben hieronder de tekst die wij in de vorige nieuwsbrief hebben aanboden voor verspreiding in uw eigen netwerk, aangevuld. We hopen dat nog meer mensen gaan tekenen. Daarbij kunnen ondertekenaars zelf bepalen of hun naam wordt vermeld op de site of niet.

Petitie: Minister Schippers, stop proces tegen kritische huisarts

Huisarts Van der Linde uitte publiekelijk dat het RIVM en directeur Coutinho zakelijke belangenverstrengelingen hebben bij de griepvaccinatie. In plaats van de discussie aan te gaan, koos het RIVM voor een intimiderende bodemprocedure tegen Van der Linde die voor hem onbetaalbaar is. Zo probeert de overheid een kritische arts monddood te maken.

Deze rechtsgang, betaald met belastinggeld, is een ernstige aantasting van de vrijheid van meningsuiting en belemmert een open discussie over belangenverstrengeling in de gezondheidszorg. Ga naar www.steunhuisartsinproces.petities.nl en onderteken de petitie in het belang van :

– de vrijheid van meningsuiting

– de wetenschappelijk discussie over het nut van de grippriek

– het open debat over belangenverstrengelingen van adviseurs van het ministerie van WVS.


Uw kunt kiezen of uw naam wel of niet wordt vermeld op de petitie-site. Meer informatie over deze rechtszaak en petitie vindt u op de website van de stichting, www.steunhuisartsinproces.nl .

Belangrijk: Vergeet u vooral niet om de bevestigingsmail te beantwoorden, die u direct na het ondertekenen krijgt toegestuurd op het door u opgegeven emailadres. Pas dan is uw ondertekening officieel en telt uw stem mee.

Wij danken u voor uw online ondertekening en hopen dat u dit bericht verder verspreidt.

Stichting Steun Huisarts in Proces.

Het steunfonds

Tot gisteren is er 53.704 euro gestort. We zijn ruim over het streefbedrag van 50.000 euro heen voor de verdediging in eerste aanleg. Dit bedrag is mogelijk niet toereikend als de zaak lang gaat voortslepen, maar zover is het niet.

Sinds de vorige nieuwsbrief is er alleen een nota bijgekomen van de Kamer van Koophandel van € 24. De totale kosten ten laste van het steunfonds komen daarmee op € 9011 (€ 8818 euro advocaatkosten nov/dec, € 143 bankkosten en € 50 inschrijving KvK). Het banksaldo was vandaag 44.693 euro.

De prijs van Zembla

Twee redacteuren van het tv-programma Zembla, Manon Blaas en Jos van Dongen, hebben vorige week aangekondigd dat zij de geldprijs van 5000 euro die zij kregen van het farmaceutische bedrijf Pfizer, in het steunfonds voor Hans van der Linde zullen storten.Tijdens de uitreiking wees Manon Blaas er in haar toespraak op dat de zaak tegen Van der Linde gaat over verstrengeling van een overheidsadviseur met de farmaceutische industrie.

Pfizer looft jaarlijks een journalistieke prijs uit voor publicaties en uitzendingen over onderwerpen in de gezondheidszorg. Ditmaal was het thema infectieziekten. Blaas en Van Dongen wonnen met hun uitzending ‘Opnieuw Antibiotica Alarm’ over de resistente ESBL-bacterie. Pfizer maakte bij de uitreiking overigens bekend na vijf jaar te stoppen met de persprijs ‘vanwege de bezuinigingen’, aldus algemeen directeur Rob van Aperen. De prijs van het farmaceutische bedrijf was van meet af aan omstreden. Zeker vijf journalisten die in de afgelopen jaren werden genomineerd, weigerden de nominatie te aanvaarden.

In haar dankwoord ging Blaas in op de aarzeling de prijs te accepteren, die ook bij Zembla heeft gespeeld. ,,Ook de redactie van Zembla heeft stevig gediscussieerd en nagedacht over onze aanwezigheid hier. Wij nemen immers heel vaak de farmaceutische industrie de maat. En dat blijven we altijd doen. Wij zien deze onderscheiding juist als een uitstekende gelegenheid om ten overstaan van u en in het hol van de (Pfizer) leeuw nog maar eens het gevaar van belangenverstrengeling tussen farma en veehouderij of tussen farma en de medische wetenschap of tussen farma en overheid te benadrukken. In de genomineerde uitzending blijkt dat de farma geen enkele terughoudendheid in haar marketing en verkoop van antibiotica aan veehouders in acht neemt. En ook van enige verantwoordelijkheid voor de inmiddels bekende ernstige gevolgen blijkt geen sprake. Sterker nog de farmaceutische industrie verzet zich om sommige soorten antibiotica terug te dringen, iets dat niemand zal begrijpen na het zien van deze film.”

De volgende stap in de rechtszaak

Op 15 februari zou de rechter in Middelburg beslissen of er een zogenaamde comparitie van partijen komt of dat het RIVM en Coutinho een termijn krijgt voor het indienen van een reactie op de conclusie van antwoord van Hans van der Linde. In deze conclusie van antwoord is door Hans van der Linde een tegeneis (eis in reconventie) opgenomen: de Staat maakt een ongeoorloofde inbreuk op artikel 10 EVRM (Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens). Maar de rechtbank schoof de beslissing over de voortgang van de zaak een week op. Afgelopen woensdag (22 februari) bleek dat de rechter nog steeds het (tussen-)vonnis niet klaar heeft. Verwacht wordt dat de beslissing er binnen een week is. Wij houden u op de hoogte.

De dagvaarding en de conclusie van antwoord met eis in reconventie zijn te downloaden op: http://www.steunhuisartsinproces.nl/proces. Hier vindt u ook een korte samenvatting van de conclusie van antwoord.

Namens het bestuur,

Met vriendelijke groet,

Rien Vermeulen, voorzitter
Joop Bouma, secretaris en penningmeester

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s