Behandeling en genezing, een wereld van verschil


Op 23 maart al verschenen in het Financieele Dagblad:

Afgelopen zaterdag keek ik voor de derde keer naar de film Patch Adams, en weer was ik ontroerd. Niet om de sentimentele verhaallijn, maar om het feit dat Patch’s streven naar een holistische geneeskunde na al die jaren nog altijd zo ver weg lijkt.

Welke arts heeft in ons huidige door geld gedreven systeem tijd om een intake van vier uur met een patiënt te doen? Welke arts bezoekt een patiënt? Weet iets van zijn of haar achtergrond? Als de levensstijl van een patiënt geen enkel verschil maakt in zijn behandeling, waarom zou je er dan tijd aan besteden?
Ja, maar misschien was de vraag verkeerd gesteld. Dus opnieuw: als de levensstijl van een patiënt geen enkel verschil maakt in zijn genezing, waarom zou je er dan tijd aan besteden?

Slechts één woord veranderen, maakt een wereld van verschil. We zijn echter zo gewend geraakt aan het woord ‘behandeling’, dat er nauwelijks interesse lijkt te zijn voor waar het uiteindelijk om gaat, ‘genezing’. Behandelen is fijn, er is actie, een plan, een DBC en we zijn met z’n allen lekker bezig, dus dat valt op, ongeacht de kosten, die ondergeschikt zijn voor zowel medisch specialisten als patiënten.

Ooit stond er wel eens iets over het overmatig gebruik van de dokter bij allochtone bevolkingsgroepen in een verkiezingsprogramma, maar tegenwoordig lijkt het bon ton te zijn om de patiënt uitsluitend nog als gegeven te beschouwen. De patiënt als grondstof van een systeem dat veel te duur wordt, zo laat de regering ons steeds weten. VWS-minister Schippers heeft zelfs een extra tegenvaller, meldde ze onlangs. Waar die ineens vandaan komt mag Joost weten, maar hij komt haar wel heel goed uit nu ze de onderhandelingen ingaat met de verzekeraars. Publiekelijk met de rug tegen de muur gaan staan zodat de verzekeraars alleen maar imagoschade kunnen leiden, is misschien een handige politieke zet, maar helpt het probleem van budgetoverschrijding niet de wereld uit.

Wat dan wel?
Voor die vraag kan worden beantwoord, moeten we eerst het probleem helder hebben. Zijn er nou te veel zieke mensen, kosten ze te veel, zijn de behandelmethoden te duur, worden behandelingen te gemakkelijk uitgedeeld, zijn de medicijnen te duur, worden ze te veel en gemakkelijk voorgeschreven? Of is het gewoon allemaal niet effectief wat we doen? Ik heb mij met tegenzin neergelegd bij de Calvinistische instelling van de Nederlanders, maar ik ben onaangenaam verrast dat daar ook steeds vaker een fatalistische houding bijkomt.

Waarom hebben we zoveel zieke mensen? En steeds meer? Alleen omdat ze ouder worden?

Wat een quatsch!

Waarom accepteren we die enorme toestroom als een gegeven? Sommigen groepen in de Nederlandse samenleving zijn al heel lang een andere mening toegedaan en doen al jaren zelf onderzoek en verzamelen buitenlands onderzoek naar de onderliggende redenen van zoveel zieken. Verbazingwekkend vaak blijkt de oplossing voor de hand te liggen. Zo heeft de Algemene Vereniging van Medisch Verzekerden de minister pasgeleden een noodkreet gestuurd om aandacht te vragen voor de tekorten aan vitamine D en selenium (vitamine K2) die de Nederlander heeft. Zij berekent dat de verhoging van de dagelijks dosis vitamine D naar 50 microgram al ¤10 mrd besparing zou kunnen opleveren. Het advies is in de wind geslagen, terwijl Finland de landbouwgrond nu bemest met selenium en als enige land in Europa een spectaculaire daling van 50% van het aantal hartinfarcten heeft gerealiseerd. Maar wij kweken liever smakeloze komkommers en tomaten, verbouwd op steenwol, waar we veel marge op kunnen maken, dan dat we aan onze gezondheid denken.

Het zal nog lang duren voor wij in Nederland toe zijn aan een ‘Gesundheit Institute’ à la Patch Adams.

Linda Woudstra beheert in het FD Zakenkabinet de portefeuille Algemene Zaken.

Advertenties

4 reacties op ‘Behandeling en genezing, een wereld van verschil

 1. Beste Linda,
  Je bovenstaande blog is me uit het hart gegrepen. Als “echte” dokters staren ze zich blind op diagnoses en behandelstrategieen. Gewoon eens luisteren met oren en hart doen/kunnen ze niet. Mij is het tijdens mijn opleiding expliciet verboden. “Dat behoort niet tot de taak van een arts.” Alleen al zorg met aandacht en compassie (mijn motto) bewerkt een groot deel van de genezing.
  De beschikbare diagnosecategorieen in de reguliere geneeskunde zijn veel te beperkt om de klachten van onze chronische patienten in onder te brengen. En als dat al lukt, levert dat een beperkt therapeutisch arsenaal op. Dat leidt doorgaans tot langdurige afhankelijkheid van pillen of andere soorten van zorg zonder tot enige “genezing” van betekenis te leiden. Uiteindelijk gaat het bij een betrokken vorm van zorg om een eindige behandeling die leidt tot herstel van de autonomie van de patient.
  Mijn vrouw en ik gaan daar al 25 jaar voor en dat lukt ons aardig. Vandaar dat het verhaal van Patch Adams ons zeer aan het hart gaat.

  1. Hai Pieter!
   Dank je voor je steun! Het is voor artsen niet eenvoudig een andere koers te varen, ik zie dat jij dat wel hebt gedaan. Ik vind dat enorm moedig en bewonder dat zeer. Er is nog zoveel te leren over de energetisch samenhang van ons lichaam! Ik zie dat in jouw pratijk daar al mee wordt gewerkt. http://www.dokterastro.nl
   Mensen zeggen vaak dat het hocus pocus is maar als je iets snapt van chemie of natuurkunde weet je dat het hele evenwicht draait om de electrische lading van de atomen.

   Alles is energie en trilling, alles is plus of min, + of -, ja of nee, het is allemaal zo simpel vind je niet?

   1. Heeft u zelf gc maf injecties gehad. En zo ja, waar heeft u deze vandaan gehaald?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s