Eten tegen kanker?


Het boek Er zijn vele opzienbarende onderzoeken die aantonen dat slechte voeding en ondervoeding kunnen leiden tot kanker en andere ziekten. Een van de zeer overtuigende studies die ik bestudeerd heb is gedaan door dr. T.Colin Campbell. In zijn boek the China study beschrijft hij het verband tussen onze wersterse ziekten en onze voeding, die veel te veel dierlijke proteinen bevat en veel te weinig groenten en fruit, waardoor wij onvoldoende bouwstoffen en vitaminen binnen krijgen om schadelijke invloeden die ziektes veroorzaken af te kunnen weren.

Campbell groeit op in een boerengezin met spek en eieren als ontbijt. Hij gaat studeren en ontwikkelt zich tot een specialist op het gebied van diervoeding. Hij bestudeert op dat moment vooral hoe je dieren zo snel mogelijk met zo min mogelijk kosten kunt inzetten als productiemiddel.

Kinderen sterven aan leverkanker.
Hij wordt in de jaren 80 gevraagd om te onderzoeken waarom op de Filippijnen heel veel kinderen overlijden aan leverkanker. Het team komt al snel tot de conclusie dat een schimmel Aspergillus flavus, die aflatoxine produceert de oorzaak is van de leverkanker. Dit team wordt ook gevraagd de bron te onderzoeken en de vraag te beantwoorden waarom juist kinderen worden getroffen.

Pindakaas de boosdoener
Ze komen erachter dat pindakaas de bron is. Goede pinda’s gaan in een zakje, slechte pinda’s verdwijnen in de pindakaas. De onderzoekers stuiten echter op iets vreemds; vooral rijkere kinderen lijden aan kanker? Onderzoek van het voedsel dat rijke en arme kinderen eten blijkt dat deze niet veel meer of minder pindakaas eten, maar dat vooral de rijkere kinderen meer vlees eten.

Campbell en zijn team besluiten dierproeven te doen en zetten muizen op een dieet: de ene groep krijgt veel schimmels en vegetarische voeding, de andere groep krijgt ook veel schimmels te eten gecombineerd met dierlijke proteïnen (vlees, kaas, etc) .

Vlees en schimmels een dodelijke combinatie?
Tot grote ontzetting blijkt dat de groep muizen die vegetarisch eten; GEEN leverkanker ontwikkelen. Niet een van de muizen krijgt lever kanker. In de andere groep ontwikkelen ALLE muizen kanker.

Dergelijke extreme resultaten zijn eigenlijk ongekend in de wetenschap en de onderzoekers herhalen hun proeven daarom meermalen, geven de muizen hele grote hoeveelheden schimmels te eten, experimenteren ook met ratten en andere dieren, en experimenteren met de hoeveelheden dierlijke proteïnen die de muizen krijgen.

De conclusie die telkens opnieuw wordt getrokken is dezelfde : Zolang de inname van dierlijke proteïnen onder de 10% van de dagelijkse hoeveelheid blijft, ontwikkelen de muizen geen kanker!

Campbell is inmiddels de 70 al ruim gepasseerd, eet sinds 15 jaar zelfs 100% vegetarisch en voert nu al jaren een pleidooi om de voedsel richtlijnen aan te passen. Hij pleit voor de oprichting van een Nationaal Instituut voor Gezondheid en publiceerde daar kort geleden een artikel over in de Huffington Post. Zie de link naar het artikel klik hier

Advertenties

2 reacties op ‘Eten tegen kanker?

  1. Beste Linda,
    Jouw blog is een echte inspiratiebron voor mij.
    China Study is trouwens een van mij lievelingsboeken op dit gebied.
    In mijn familie komen wel allergieën voor en sinds wij biologisch eten (en ik vegetarisch) zijn de klachten enorme verminderd
    Groetjes,

Reacties zijn gesloten.